Wpisz i naciśnij enter

Ako správne nosiť ponožky do topánok, aby vyzerali módne?

Ako správne nosiť ponožky do topánok, aby vyzerali módne?

Ponožky, hoci sú dôležitým prvkom oblečenia, sa väčšinou vyberajú bez dlhého rozmýšľania. V poslednej dobe sa však prístup k nim mierne zmenil, čo z nich robí módny doplnok mnohých štylizácií. Ako teda nosiť tento doplnok, aby ste vyzerali módne a vyhli sa trapasom? Aké ponožky budú najlepšie pre hnedé, čierne alebo biele topánky? Aké ponožky do čižiem a aké do sneakersov dodajú štýlový efekt? Ako skombinovať mokasíny a ponožky? Odpovede na tieto a ďalšie otázky v článku o ponožkových trendoch!

Aké druhy ponožiek existujú?

Ponožky sú prvkom dámskeho aj pánskeho oblečenia, chránia nohu pred chladom, nadmerným potením a nepríjemnými odreninami. Ponožky rozlišujeme v štyroch základných dĺžkach: pred členok alebo po okraj chodidla (tzv. členkové), za členok (klasické), pred kolená (podkolienky) a nad kolená (stehenné ponožky).

Okrem dĺžky ponožiek je dôležitá aj ich hrúbka, ktorá definuje ich účel. Môžeme sa stretnúť s veľmi tenkými, vyrobenými z nylonu alebo s modelmi Lycra do 20 DEN, ktoré sa v teplých dňoch nosia s elegantnými nohavicami a topánkami, ku ktorým sa hrubšia ponožka nehodí. Členkové sú mierne hrubšie - vyrobené z bavlny, nylonu alebo syntetických vlákien. Poskytujú pohodlie pri nosení rôznych druhov obuvi. Klasické bavlnené ponožky do pol lýtok sú mimoriadne všestranné - nemôžu chýbať najmä v pánskom šatníku. Najhrubšie ponožky z vlny alebo syntetických vlákien sú dobrou voľbou v zime – spolu s otepleným čižmami chránia nohu pred prechladnutím. Doplnkovou skupinou sú športové ponožky, vyrobené z priedušných materiálov s dodatočnými antibakteriálnymi vlastnosťami.

https://www.instagram.com/black.lemonadee/

Ponožkové trendy – ako štylizovať ponožky?

Ponožky vhodnej dĺžky a hrúbky nie sú všetko – nezabúdajte, že trh ponúka modely v rôznych farbách a vzoroch. Okrem klasických ponožiek v bielej, sivej, hnedej, námorníckej modrej či čiernej nájdeme aj aktuálne módne, farebné súpravy. Ponožky s bodkami a prúžkami, s geometrickými vzormi, zvieracími vzormi a vtipnými motívmi sú jednoduchým spôsobom, ako oživiť štylizáciu a vyjadriť našu osobnosť.

V ponožkovej móde vládne ešte jeden trend. Časy, keď sme ponožky za každú cenu schovávali do topánky, sú preč. V súčasnosti sú v trende dlhé modely vyčnievajúce nad topánkami. Skvele vyzerajú najmä v streetwearových dámskych a pánskych štylizáciách s teniskami alebo sneakersami. Dlhé ponožky tiež efektne rozbíjajú surový strih jesenných čižiem v dámskych súpravách so sukňou alebo šatami.

Ako nosiť ponožky s rôznymi typmi a farbami topánok?

Vo väčšine prípadov budú optimálnou voľbou ponožky do polovice lýtok. Sú to perfektné ponožky pre športovú obuv, ako sú tenisky a sneakersy, ako aj elegantné kožené poltopánky. Skvele dopĺňajú dámske čižmy aj pánske čižmy. Členkové sa naopak hodia do topánok ako sú baleríny, lodičky a mokasíny.

Pri výbere farby ponožiek platia dve pravidlá. Podľa prvého z nich sú ponožky, najmä v oficiálnych štylizáciách, zladené k farbe topánok. Aké ponožky do hnedých topánok a tmavomodrého obleku potom budú dobré? V tomto prípade si môžeme vybrať ponožky v jednej z týchto farieb. Podobne k sivému obleku a hnedým topánkam sa najlepšie hodia grafitové alebo hnedé ponožky. Čierne ponožky s čiernymi topánkami by sme si mali vyberať len vtedy, ak máme na sebe čierny oblek. V každodenných štylizáciách k bielym topánkam, vrátane módnych sneakersov, si zase okrem bielych ponožiek môžeme vybrať farebné modely so vzormi.

Ponožky a farba nohavíc – ako zladiť?

Podľa druhého pravidla by ste sa pri výbere ponožiek mali riadiť nohavicami. V prípade svetlých nohavíc si oblečieme ponožky o odtieň svetlejšie, pre tmavé - o odtieň tmavšie. Vďaka tejto kombinácii opticky predĺžime postavu. Tento princíp možno s úspechom využiť aj v menej formálnych štylizáciách. Čierne ponožky nosíme len k čiernemu obleku. Keď si oblečiete tmavomodré nohavice a čierne topánky, vyberte si ponožky v podobnom odtieni ako nohavice. Je dobré mať farebné alebo vzorované ponožky s farbou nohavíc – vďaka tomu bude štylizácia konzistentná. 

https://www.instagram.com/olivka_blog/

Ako nenosiť ponožky – na čo si dať pozor, aby ste sa vyhli módnemu trapasu?

V prvom rade – ponožky nikdy neobúvame do pánskych či dámskych šľapiek či sandálov. Vyhnite sa ako ohňu, noseniu svetlých ponožiek s tmavými topánkami a nohavicami, najmä elegantnými. Spojenie mokasín a ponožiek je tiež skutočný problém. Aké ponožky do mokasín budú teda vhodné? Jediným povoleným modelom sú v tomto prípade neviditeľné ultra krátke členkové topánky, ktoré zakrývajú podrážku, špičku a pätu, no najčastejšie sa nosia mokasíny bez ponožiek. Na druhej strane, najlepšie je experimentovať so vzormi a farbami len pri poloformálnych outfitoch.

Ponožky, najmä tie, ktoré sa nosia k obleku, musia byť tiež dostatočne dlhé – aby ste si pri sadnutí pri pohybe nohavíc nahor neodhalili obnažené lýtko. Ku krátkym letným šortkám môžeme nosiť takisto členkové, ako aj dlhšie ponožky. Nezabúdajte však, že dlhšia ponožka nás opticky znižuje.

Hoc sa to nezdá, ponožky sú mimoriadne dôležitým prvkom oblečenia pre milovníkov módy. Šikovne zladené dokážu dotvoriť akúkoľvek štylizáciu. Ponuka Wojas zahŕňa ponožky rôznych dĺžok, vrátane členkových ponožiek a ponožiek do polovice lýtok v tlmených farbách a avantgardné modely s potlačou.

Spoznajte hit tohtoročnej jesene, čiže motorkárske čižmy!
Poprzedni
Spoznajte hit tohtoročnej jesene, čiže motorkárske čižmy!
Ako sa obliecť na Štedrý večer? Pozrite si naše propozície na elegantné vianočné štylizácie pre Dámy aj pre Pánov
Następny
Ako sa obliecť na Štedrý večer? Pozrite si naše propozície na elegantné vianočné štylizácie pre Dámy aj pre Pánov