Wpisz i naciśnij enter

Čo robiť aby topánky neodierali? Poznajte osvedčené spôsoby

Čo robiť aby topánky neodierali? Poznajte osvedčené spôsoby

Nákup dokonalých topánok môže byť sám o sebe obrovskou výzvou. Často sa však ukazuje, že starostlivo vybraná obuv namiesto radosti spôsobuje pri chôdzi veľa nepohodlia. Odieranie topánok je problémom, s ktorým sa stretáva veľa majiteľov nových topánok - našťastie ich preto nemusí odpisovať. Prečo topánky odierajú na pätách a členkoch? Čo robiť aby topánky neodierali? Ako si vybrať pohodlnú vychádzkovú obuv? O tom v našom sprievodcovi!

Prečo topánky odierajú?

Premýšľate, prečo Vás vaše obľúbené topánky odierajú? Za bolestivé a nepekné odreniny päty a členkov, ktoré môžu viesť k krvácaniu rán a znemožneniu chôdze najčastejšie môže nesprávny výber obuvi. Tu sú 3 hlavné príčiny odierajúcich topánok!

Nesprávna veľkosť topánok

Odierajúce topánky sú problém, ktorý najčastejšie spôsobuje nákup topánok v nesprávnej veľkosti. K tomu dochádza, keď sú topánky príliš malé a tlačia na citlivé miesta chodidla, alebo keď sú príliš veľké - v takom prípade sa noha pohybuje v topánke, čo vedie k poškodeniu kože. 

Vyrobené z umelého materiálu

Stáva sa, že odierajúce topánky nie sú výsledkom nesprávnej veľkosti. Namiesto toho môže byť na vine kvalita ich vyrobenia. Topánky, ktorá odierajú päty a členky, sú známkou toho, že na ich výrobu bola použitá umelá tkanina, ktorá sa menej ako prírodná prispôsobuje tvaru chodidla a vplyvom používania až tak nezmäkne. Umelé materiály tiež prispievajú k zvýšenému poteniu nôh - vlhkosť a trenie materiálu o chodidlo je jednoduchým spôsobom na vznik pľuzgierov.

Odierajúce topánky z tvrdého materiálu

Nezodpovedajúce veľkosti a vyrobenie z umelej hmoty to nie je všetko. Odierajúce topánky sú aj tie, na ktoré bol použitý veľmi tvrdý materiál. V ich prípade môže byť potrebné najskôr ich roztiahnuť. Na rozdiel od svojho názvu, rozťahovanie tuhých topánok ich nezväčšuje, ale lepšie prispôsobuje do chodidla. Najmä v oblasti prstov a nad pätou.

Ako roztiahnuť topánky z tvrdého materiálu? Existuje mnoho spôsobov, ako môžeme nepohodlné topánky mierne roztiahnuť. Chôdza v nich s bosými nohami robí materiál obuvi pod vplyvom tepla a vlhkosti pružnejším. Skvelé výsledky prináša aj použitie zmäkčovacích prípravkov, o ktorých píšeme ďalej v tomto článku. Ako vidíte, s problémom odierania topánok sa môžete vysporiadať svojpomocne - bez návštevy obuvníka. 

Ako upraviť veľkosť topánok, aby nedochádzalo k odreninám?

Aby ste predišli bolestivému treniu, nezabudnite si topánky počas merania obuť a dobre zaviazať. Týmto spôsobom sa upevníte, že nebudú počas chôdze spôsobovať nepríjemné pocity. Dobré je zmerať si topánky večer, keď sú Vaše nohy po celodennom chodení mierne opuchnuté. 

Pri nákupe topánok cez internet si musíte vopred zmerať nohu - topánka by mala byť cca. 0,5 cm väčšia. Preto je dôležité nielen číslo topánky, ale predovšetkým celková dĺžka stielky uvedená v jej opise. 

Čo robiť aby topánky neodierali? Najlepšie spôsoby

Podľa toho, prečo nám topánky odierajú chodidlá a členky, môžeme si s tým vhodne poradiť. Samozrejme, ak sú pre nás aj tie najlepšie vychádzkové topánky príliš veľké alebo malé, s bolestivými odreninami neurobíme nič - v ostatných prípadoch stačí použiť tieto osvedčené triky. Čo robiť aby topánky neodierali? 

Náplasti 

Prvým a najjednoduchším spôsobom na odierajúce topánky je použitie ochranných náplastí, najmä po zakúpení novej obuvi. Priehľadné alebo telové náplaste sú nenápadné a zároveň chránia citlivé miesta na chodidlách, čím zabraňujú bolestivým pľuzgierom a odreninám. Náplaste by sa mali používať až do rozchodenia nových topánok, ale aj po výskyte odrenín, aby sa chránili pred baktériami.

Mastenec na koži

Ďalším spôsobom, na odierajúce topánky, je mastenec, ktorý poznajú najmä športovci. V boji proti odreninám je užitočné nanášať ho na pokožku. S jeho pomocou bude menej náchylná na potenie, vďaka ktorému noha v topánke skĺzava, a na nepríjemné poranenia spôsobené trením kože o materiál.

Gélové vložky

Perfektným riešením na odierajúce topánky sú tiež samolepiace gélové vložky , vďaka ktorým sa noha nebude v topánkach pohybovať. Vložky sú odporúčanou možnosťou najmä v prípade vysokých podpätkov a topánok na klinových podpätkoch - môžeme po nich siahnuť pri výbere nových topánok, napríklad na párty.

Vložky na päty

Podobne ako pri gélových vložkách fungujú aj silikónové vložky na päty, ktoré, ako už naznačuje ich názov, sú odpoveďou na otázku, čo robiť, keď topánky odierajú o päty. V praxi ich môžete nalepiť kdekoľvek na topánke, ktorá spôsobuje nadmerný tlak na pokožku - budú teda fungovať aj ako metóda trenia pásikov v sandáloch. 

Hydratačné krémy

Odierajúce dámske alebo pánske topánky by mali byť tiež zvnútra pokryté hydratačným krémom. Vďaka nemu tvrdý materiál zmäkne a je veľká šanca, že prestane odierať jemnú pokožku. Celý postup by sa mal robiť dostatočne vopred, aby krém mohol vsiaknuť do materiálu a vďaka tomu sa topánka lepšie prispôsobila nohe. Wojas Silky Fresh, ochranný prípravok na ošetrenie nôh s extraktom z prírodného hodvábu, bude na tento účel ako stvorený. Zabraňuje nielen odieraniu nôh, ale poskytuje aj pocit sviežosti.

Rozťahujúca pena na odierajúce topánky

Spomínaný tvrdý materiál, ktorý je v mnohých prípadoch zodpovedný za odieranie pánskej alebo dámskej obuvi, je možné zjemniť špeciálnym prípravkom. Je to pena alebo sprej na rozťahovanie topánok , ktorým postačí nastriekať ich povrch a nechať pôsobiť niekoľko hodín. Pre optimálny účinok je potrebné ošetrenie niekoľkokrát opakovať. 

Odierajúce topánky - ako priniesť svojim nohám úľavu?

Keď je neskoro premýšľať o tom, čo robiť, aby sa zabránilo odieraniu topánok, stojí za to priniesť nohám úľavu. Chladná kúpeľ poskytne úľavu pre boľavé a poranené päty a prsty na nohách.

Pohodlná vychádzková obuv

Odierajúce topánky sú hlavnou príčinou odrenín, otlakov a pľuzgierov, ako aj veľa iných. Zle zvolená obuv alebo zlá kvalita môžu tiež prispieť k nadmernému poteniu nôh a znecitliveniu prstov. V extrémnych prípadoch nás môže vystaviť pomliaždeniu členka a achilovky, čo si bude vyžadovať pomoc odborníka.

Preto je také dôležité zvoliť si pohodlnú obuv na každodenné nosenie a na špeciálne príležitosti. Pred nepríjemnými odreninami nás budú chrániť topánky prispôsobené veľkosti chodidla a vyrobené z vysoko kvalitných materiálov. Prezrite si ponuku nášho obchodu, kde nájdete pohodlnú vychádzkovú obuv, ktorá zaisťuje pohodlie na každom kroku!

Topánky na svadbu - ako si vybrať pohodlné a elegantné topánky?
Poprzedni
Topánky na svadbu - ako si vybrať pohodlné a elegantné topánky?
Aké topánky k džínsom? Vyberáme najlepšie modely značky Wojas
Następny
Aké topánky k džínsom? Vyberáme najlepšie modely značky Wojas