Wpisz i naciśnij enter

Impregnácia topánok - ako chrániť topánok pred zimou?

Impregnácia topánok - ako chrániť topánok pred zimou?

Sneh, blato, vlhkosť, soľ, mráz - zima je ročné obdobie, ktoré je pre naše topánky skutočnou výzvou. Impregnácia topánok zohráva kľúčovú úlohu pri ich zabezpečení pred nepriaznivými podmienkami. Vďaka nej si zachovávajú svoje vlastnosti na ďalšie sezóny a tešia zrak bezchybným vzhľadom. Ako impregnovať topánky? Ako chrániť nové kožené alebo velúrové topánky? Aké užitočné príslušenstvo by ste mali používať? O tom v špeciálnom sprievodcovi!

Impregnácia topánok - v čom spočíva?

Impregnácia topánok nie je nič iné ako ochrana materiálu - povrchu topánok - pred nepriaznivými vplyvmi vonkajších faktorov. Aj keď je celoročne potrebná správna starostlivosť o topánky, obzvlášť dôležitá je v zime. Ochrana topánok pred nečistotami, soľou, snehom, dažďom a nízkymi teplotami, ktorým sú vystavené, je spôsob, ako sa vyhnúť poškodeniu a predĺžiť životnosť Vašich obľúbených topánok. 

V praxi impregnácia topánok spočíva v aplikácii špeciálnych chemických prípravkov alebo prostriedkov prírodného pôvodu na ich vonkajší povrch. Impregnácia topánok nielen zvyšuje ich odolnosť proti premočeniu a vysušeniu, ale umožňuje aj ľahšie odstránenie nečistôt - pretože vďaka ochrannej vrstve nepreniknú tak hlboko do materiálu topánok. 

Aké topánky by mali byť impregnované?

Ochrana topánok pred skôr zmienenou soľou, špinou a inými faktormi môže byť spájaná predovšetkým s turistickou obuvou. Impregnácia trekingových topánok však nie je všetko - vhodne zvolený impregnačný prípravok do kožených alebo velúrových topánok nám poslúži aj ako zabezpečenie elegantných poltopánok alebo casualových členkových topánok a čižiem, či už dámskych alebo pánskych.

Kožené a velúrové topánky - ako impregnovať topánky?

V závislosti od materiálu, z ktorého sú naše topánky vyrobené, však musíme zvoliť vhodný spôsob impregnácie. Iný spôsob zaistenia pred špinou, soľou a vlhkosťou vyžaduje koža lícová, a iný velúr.

Ako impregnovať kožené topánky?

Prach, častice piesku alebo zaschnuté bahno zabraňujú prenikaniu impregnačných látok hlboko do materiálu, a tak nemôžu získať odolnosť voči zimným podmienkam. Na čistenie topánok z lícovej kože je ideálna vlhká bavlnená tkanina, ktorá odstráni z povrchu akékoľvek nečistoty. Po vyčistení a osušení prichádza čas na tukovú impregnáciu topánok, ktorá hlboko vyživí a navlhčí kožu. Na tento účel môžeme siahnuť po špeciálnom obuvníckom oleji, ktorý do materiálu vnikne, zmäkčí ho a premastí, vďaka čomu je odolný voči prasklinám a chránený pred nasiaknutí vodou a vysušením. Po aplikácii špecifického prostriedku čakáme, kým ho materiál absorbuje. Po uschnutí topánky z lícovej kože pokrývame olejom, vtierajúc tuk do povrchu topánky. Následne, ponechané aspoň na niekoľko hodín topánky, leštíme pastou na báze vosku a živice

Ako chrániť nové kožené topánky? 

Pred ošetrením a nanesením impregnačného prípravku na celý povrch topánky, urobte test na neviditeľnom mieste. Vyhnite sa terpentínu používanému na odstraňovanie starých zvyškov pasty, ktorý môže zmeniť farbu nových topánok.

Ako impregnovať velúrové topánky?

Impregnácia velúrových topánok je o niečo náročnejšia - oleje a vosky odporúčané pre topánky z lícovej kože môžu viesť k zlepení jemných chĺpkov materiálu. Impregnácia velúrových topánok by sa preto mala vykonávať pomocou špeciálneho spreja. Pred aplikáciou si nezabudnite topánky vyčistiť - tentoraz však namiesto vlhkej handričky môžete použiť kefu s gumovými koncovkami. 

Impregnácia topánok - akým chybám sa vyhnúť?

V prvom rade pamätajme na správny výber impregnačného prípravku z ohľadom na materiál, z ktorého sú naše topánky vyrobené, a farbu, v ktorej sú uložené. Nezabudnite tiež z povrchu topánok odstrániť staré vrstvy ošetrujúcich prípravkov. Topánky by mali byť impregnované až potom, čo boli dôkladne vyčistené a vysušené - držte sa ďaleko od zdrojov tepla, ktorých blízkosť povedie k deformácii a prasklinám na topánkach. Nikdy tiež neperieme topánky v práčke - kožené a velúrové topánky sa môžu pri dlhšom kontakte s vodou rozlepiť.

Impregnácia topánok - užitočné príslušenstvo

Impregnácia topánok pomocou správne vybraného príslušenstva môže byť čistou radosťou. V ponuke značky Wojas predstavujeme rozmanité prostriedky, z ktorých si vytvoríte kompletnú  súpravu na čistenie topánok. Tuky, krémy, peny, emulzie, oleje, spreje a pasty na topánky - to všetko nájdete v našej predajni a medzi týmito výrobkami si vyberiete ten správny impregnačný prípravok na topánky. Ponúkame tiež prípravky, ktoré zaisťujú maximálnu ochranu, akú si vyžaduje impregnácia trekingových topánok. Ponuku dopĺňajú rôzne čistiace prostriedky a kefy na topánky - so štetinami na leštenie lícovej kože a gumovou koncovkou na velúr.

Pravidelná impregnácia topánok je najlepší spôsob, ako si užiť ich dokonalý vzhľad. Ponuka značky Wojas zahŕňa nielen módnu a pohodlnú dámsku a pánsku obuv na všetky príležitosti, vrátane kožených a velúrových topánok, ale aj široký sortiment prípravkov na ich ošetrovanie. Odporúčame si ich vybrať!

Na jeseň vyrazte na výlet do hôr! Pozrite sa, ako sa na to pripraviť
Poprzedni
Na jeseň vyrazte na výlet do hôr! Pozrite sa, ako sa na to pripraviť
Originálny darček pre ňu. Čo stojí za to dať žene ako darček?
Następny
Originálny darček pre ňu. Čo stojí za to dať žene ako darček?