Wpisz i naciśnij enter

Chystáte sa v zime do hôr? Pozrite si, aké topánky sa Vám budú hodiť

Chystáte sa v zime do hôr? Pozrite si, aké topánky sa Vám budú hodiť

Horské štíty zasypané bielym snehom nabádajú k turistike. V zime si Tatry, Krkonoše, Beščady či Beskydy, hoci sú mimoriadne krásne, vyžadujú od nás špeciálnu prípravu. V prvom rade – aké zimné topánky si vziať do hôr, aby ste si zaistili pohodlie a bezpečnosť na horskej ceste? Ako sa obliecť a čo si zbaliť do ruksaku? Na čo nezabudnúť pri plánovaní aktívneho mimosezónneho výletu? O tom v našom sprievodcovi!

Horská turistika v zimnom období – na aké podmienky sa treba pripraviť?

Zimné poveternostné podmienky neodrádzajú náruživých turistov od brázdenia zasnežených chodníkov. Treba však pripomenúť, že biela zima v horách nie je len o rozprávkovej krajine, ale aj o rôznych nebezpečenstvách. Dlhodobé vystavenie chladu môže viesť k ochladzovaniu organizmu a v extrémnych prípadoch až k omrzlinám. Silný nárazový vietor a vysoká vlhkosť vzduchu umocňujú pocit chladu, proti ktorému nás chráni teplé a priedušné oblečenie. Okrem nich je do hôr dôležitá aj vhodná zimná obuv, ktorá nám uľahčí zdolávanie zasneženej stopy, predieranie sa závejmi a dokonca aj zdolávanie zľadovatených úlomkov. 

Zimná obuv do hôr – na čo si dať pozor pri jej výbere?

Horské topánky na zimu by mali byť v prvom rade vybavené vysokým zvrškom. Kým v lete, najmä na rovných trasách, postačia nízke modely, v zimnom počasí zase vysoké zamedzia vniknutiu snehu do obuvi. Lepšiu ochranu pred mrazom a vetrom nám poskytnú aj zateplené trekingové členkové topánky. Pevný zvršok navyše dobre stabilizuje chodidlo, čím sa znižuje riziko zranenia v nestabilnom teréne. Pri výbere topánok na zimné hory dbajte na ich podrážky. Protišmykové, stredne elastické a s agresívnym dezénom nám zaručia istotu na každom kroku. 

Dôležité je, aby zimné topánky v horách neabsorbovali vlhkosť a zároveň mali dobrú cirkuláciu vzduchu. Ochránia nás tak pred premoknutím a poskytnú tepelný komfort aj napriek mínusovým teplotám.  To nie je všetko – zimné horské topánky musia byť tiež jednoducho pohodlné. Za týmto účelom dbáme na to, aby správne sedeli z hľadiska veľkosti. Horská obuv by mala byť o niečo väčšia ako každodenná obuv a mala by Vám umožniť navliecť si na nohu hrubú ponožku. 

Topánky na sneh a oblečenie na horské výpravy v zime - čo budete potrebovať?

Vysoké trekingové topánky, ktoré sú základom horskej turistiky, nie sú všetko. Povinnou súčasťou zimných výletov je oblečenie primerané ročnému obdobiu. Nevyhnutná je najmä priedušná termoaktívna bielizeň – tričko s dlhým rukávom a legíny, ktoré nás ochránia pred prechladnutím a prehriatím počas niekoľkohodinovej prechádzky. Ďalšou vrstvou je sveter alebo mikina, cez ktorú potom prehodíme ľahkú syntetickú páperovú bundu alebo softshell, ktorý chráni pred vetrom. Do batoha si pribaľme aj nepremokavú bundu s membránou. Na nohy si vyberme nepremokavé nohavice. Nezabudnime ani na vlnené ponožky ako aj čiapku a rukavice. 

Užitočné môžu byť aj mačky umiestnené na čižmách do hôr, najmä na niečo náročnejších trasách. Uľahčia nám pohyb na zľadovatenom povrchu. V zasnežených a daždivých dňoch budú nápomocné aj látkové návleky na topánky, ktoré chránia nohavice a topánky pred premoknutím. 

Nielen trekingové topánky – aké zimné topánky do hôr by ste si mali vziať so sebou?

Zimný výlet do hôr neznamená len turistiku, ale aj atrakcie, ktoré na nás čakajú v dolinách. Preto si pri balení na aktívnu dovolenku nezabudnite zobrať so sebou aj dodatočnú obuv. Aké zimné topánky si vziať do hôr, okrem trekingových, ktoré nás ochránia pred chladom a poskytnú stabilitu počas túry? Užitočné budú najmä dámske čižmy alebo pánske členkové čižmy, v ktorých zájdeme na večeru do reštaurácie, na prechádzku po dedine či návštevu múzea. 

Mimoriadne módne snehule, ktoré oslavujú svoj comeback, sú ideálne aj do zimného podnebia. Počasie, ktoré je na turistiku neprajné, predstavuje ideálny čas využiť SPA procedúry alebo ísť na bazén – preto nezabúdajte na praktické šľapky. Po aktívnom dni nechajte nohy odpočinúť – v hoteli, kde počas dovolenky bývame, sa môžeme pohybovať v ľahkých a pohodlných teniskách či sneakersoch. 

Zimná bezpečnosť na horách – na čo nezabudnúť?

Zima v horách, aj keď je mimoriadne krásna, nesie so sebou isté nebezpečenstvá. Preto je také dôležité, aby ste okrem kompletizácie horskej výbavy, vrátane hlavne topánok na sneh, dbali aj na dodržiavanie základných pravidiel zimnej bezpečnosti. V prvom rade pristupujme k plánovaniu trasy opatrne. Stupeň náročnosti túry treba prispôsobiť našej kondícii, skúsenostiam aj horskej výbave. 

Pred odchodom si určite skontrolujte predpovedané meteorologické podmienky – nielen o teplote, ale aj o sile vetra či snežení. Nezabudnime ani na doplnkovú výbavu batohu. Nesmie v ňom chýbať dobre nabitá powerbanka, lekárnička, zásoba vody a jedla, ako aj telefón s tiesňovými číslami. 

Plánujete začať svoje turistické dobrodružstvo v zimnej sezóne? Budete potrebovať aj odev a zimné topánky do hôr, ktoré dobre poslúžia pri výletoch po menej náročných trasách? Predstavujeme dámske a pánske snehule v širokej ponuke značky Wojas - doplňte si potrebnú výbavu, ktorá Vám zabezpečí potešenie zo zdolávania ďalších kilometrov!

Ako sa obliecť na Silvestra? Nápady na módne outfity
Poprzedni
Ako sa obliecť na Silvestra? Nápady na módne outfity
Večne studené nohy? Pozrite si perfektné topánky na doma a do snehu
Następny
Večne studené nohy? Pozrite si perfektné topánky na doma a do snehu