Wpisz i naciśnij enter

Na jeseň vyrazte na výlet do hôr! Pozrite sa, ako sa na to pripraviť

Na jeseň vyrazte na výlet do hôr! Pozrite sa, ako sa na to pripraviť

Jesenný výlet do hôr nám umožní potešiť oči krásnou červeno-žltou krajinou, v tichu a pohode prechádzajúc oveľa menej preplnené trasy a posilniť imunitu tela pred zimou. Stojí za to vedieť, čo si do hôr zabaliť, aby ste si zaistili maximálny komfort a bezpečnosť aktívneho odpočinku. Aké oblečenie a obuv na turistiku v horách sú najlepšie? Poradíme Vám, čo si vziať na výlet do hôr!

Jesenný výlet do hôr - ako doplniť outfit na horskú túru?

Dobre prispôsobené oblečenie nás pripraví na ostré slnko, zrážky, prenikavý vietor a dokonca aj na prvé sneženie. Horský odev v lete sa líši od jesenného, ktorý si vyžaduje, aby sme si vzali ďalšie oblečenie. Čo by ste mali mať so sebou na úspešný výlet do hôr? Najmä na jeseň, keď sa počasie na horách mení ako v kaleidoskope, je potrebné starostlivo doplniť potrebné vybavenie.

V horách platia zásady obliekania tzv. na cibuľku, tj. obliekanie viacerých vrstiev oblečenia v závislosti od poveternostných podmienok. To, čo si do hôr musíte rozhodne vziať je tesne priliehajúca k telu termoaktívna spodná bielizeň, ktorá dokonale odvádza vlhkosť počas fyzickej námahy a pomáha udržiavať zodpovedajúcu teplotu organizmu.

Druhú vrstvu si môžete vybrať - softshell alebo fleece, ktoré rovnako ako spodná bielizeň odvádzajú pot od tela a rýchlo schnú. Posledná vrstva, bez ktorej sa nezaobíde jesenná túra do hôr, je nepremokavá bunda. Dole budú pre zmenu perfektné nepremokavé nohavice s dlhými nohavicami. K tomu čiapka, rukavice a multifunkčná šatka a máte hotový outfit na zdolávanie menej aj viac náročných trás - teda takmer, keďže pre turistiku na horách potrebujete ešte vhodnú pánsku alebo dámsku trekingovú obuv.

Topánky na turistiku v horách - akú obuv použiť na jeseň?

Akú obuv na horskú turistiku by ste si mali vziať na jesenný treking? Ako v každom ročnom období je tu najdôležitejší komfort obuvi, ktorý nám zaručí plný komfort pri prechádzaní ďalších kilometrov trasy. Môžu to zaistiť dámske alebo pánske trekingové topánky na výlet do hôr - vybavené nízkym zvrškom (vhodné do sychravého počasia na rovných trasách) alebo vysokým (odporúčaným pre náročné a skalnaté trasy za každých podmienok) zvrškom a hrubou drážkou behúňa so strednou elasticitou. Vďaka nim získame optimálne odpruženie, stabilitu krokov a priľnavosť k zemi. Jesenný výlet do hôr, ktorý môžu sprevádzať silné zrážky, vyžaduje, aby sme si zobrali topánky s nepremokavou membránou.

Doplnkové vybavenie - nielen oblečenie a obuv na turistiku v horách. Čo ešte zabaliť

1. Horské vybavenie

Vrstvené oblečenie a pevná obuv na turistiku v horách nie sú všetko. Výlet do hôr nám poriadne zaťažuje kolená, ktorým môžu pomôcť trekingové palice použité na trase. Užitočné môžu byť aj gamaše, chrániace nohavice a topánky pred premoknutím, a turistické mačky, ktoré nám v neskorej jeseni uľahčia zdolávanie zasnežených alebo zľadovatených chodníkov.

2. Jedenie a pitie

Pri rozhodovaní, čo si vziať na výlet do hôr, aby ste sa najedli, nezabúdajte, že počas túry je obzvlášť veľký dopyt po energii. Uspokojiť ho môžete občerstvením ako: zmes orieškov, tmavej čokolády, tvrdého ovocia, cereálnych tyčiniek a energetických gélov. Je tiež dobré naplánovať si trasu vrátane zastávky v turistickej chate, kde môžeme zjesť teplé a výživné jedlo. Okrem zásoby vody sa oplatí zaobstarať si aj termosku s horúcim čajom, ktorá nám umožní zahriať telo a zabrániť prechladnutiu.

3. Lekárnička

V neposlednom rade - lekárnička. Výlet do hôr, ktorý je veľkým dobrodružstvom v prírode, so sebou nesie určité riziká. Obväzy, lieky proti bolesti a lieky na žalúdok, peroxid vodíka, fólia NRC, opaľovací krém a prípravky na pomliaždeniny a opuchy sú úplným minimom, s použitím ktorého budeme schopní chrániť drobné rany a odreniny, uľaviť pri ochoreniach a dokonca poskytnúť prvú pomoc.

Ako pripraviť dieťa na výlet do hôr?

Okrem prispôsobenia náročnosti trasy - veku a schopnostiam dieťaťa stojí za to pamätať si zobrať so sebou aj ďalšie teplejšie oblečenie, náhradné ponožky a pokrývku hlavy. Komfort na výlete počas daždivého počasia zaistí dieťaťu pláštenka zabalená do batohu. Dôležitá je aj vhodná obuv na turistiku v horách - detské členkové čižmy ochránia detskú nohu pred vyvrtnutím z dôvodu pošmyknutia na mokrých kameňoch. Občerstvenie pre mladého turistu bude takisto užitočné - aj keď výprava nebude dlhá, dieťa na trase určite vyhladne. Nevyhnutná bude takisto dodatočná fľaša s vodou. Do bočného vrecka batohu vložte vlhčené obrúsky a antibakteriálny gél. Nezabudnime na brožúrku s pečiatkami z horskej chaty!

Príchod jesene, ktorá je nádherná svojimi farbami, nemusí znamenať rozlúčku s turistikou v horách, vrátane rodinných výletov. Stačí si pripraviť správne cestovné vybavenie, vrátane pevnej a pohodlnej obuvi. Ponuka Wojas zahŕňa obuv na špeciálne úlohy - dámsku a pánsku obuv na turistiku v horách. Odporúčame vám pozrieť si modely, ktoré zaisťujú pevné kroky, dokonale absorbujú nárazy a účinne chránia pred chladom a vlhkosťou.

Jesenné dámske štylizácie do práce a na každý deň
Poprzedni
Jesenné dámske štylizácie do práce a na každý deň
Impregnácia topánok - ako chrániť topánok pred zimou?
Następny
Impregnácia topánok - ako chrániť topánok pred zimou?