Wpisz i naciśnij enter

Obchodný dress code, čiže všetko, čo potrebujete vedieť o formálnom oblečení

Obchodný dress code, čiže všetko, čo potrebujete vedieť o formálnom oblečení

Znalosť pravidiel obchodného dress codu nemusí platiť pre každého, ale ak je vo Vašej práci vyžadovaný, spoznajte ho čo najlepšie. Determinanty obchodného dress codu sú rovnako dôležité ako znalosť etikety alebo savoir-vivre. Každá spoločnosť môže mať trochu inú definíciu obchodného dress codu, takže svoje základné vedomosti vždy konfrontujte s pokynmi diktovanými politikou spoločnosti.

Obchodné oblečenie do práce

Veľa spoločností odchádza od požiadavky dodržiavania prísneho obchodného dress codu, existujú však profesie, kde je tento typ obliekania povinný a nezdá sa, že by sa v tejto veci niečo zmenilo. Obchodné oblečenie je veľmi formálne a nie je v ňom priestor na prílišnú extravaganciu alebo experimentovanie. Čo si môžete dovoliť pri vytváraní image v obchodnom rámci, sú kombinácie zaujímavých, ale zladených textúr, farebný akcentov alebo trochu nevyváženosti pri výbere príslušenstva. 

Pánske formálne oblečenie - aký oblek zvoliť

Základom pánskeho obchodného outfitu je samozrejme oblek. Nemôže byť reč o zle vybratom strihu, príliš dlhých alebo príliš krátkych nohaviciach, neestetických gombíkoch na fazónkach alebo krátkych rukávoch saka. Dobre na mieru šitý oblek bude nielen vyzerať skvele vizuálne, ale bude veľmi dobre vyzerať aj na konkrétnej osobe. Jedným z kritérií, ktoré dokazujú, že daný oblek zodpovedá kategórii obchodného dress codu je materiál, z ktorého bol vyrobený. 

Vlna obleku, v závislosti od sezóny, môže byť tenšia, hrubšia, s jemným vzorom alebo úplne hladká. Obchodný vzhľad rozhodne nie je v súlade s umelými vláknami a lesklým povrchom. Dobre zvolený oblek by mal mať elegantnú podšívku - tu si môžete dovoliť fľaškovú zelenú alebo hlbokú bordovú podšívku. Dobre ušitý pánsky oblek by nemal byť podšitý vankúšmi. Minimalizmus a vysoká trieda sú determinanty, ktoré by mali dominovať v obchodnej štylizácii.

Obchodný dress code do práce a farby pánskeho šatníka

Ak si chcete zvoliť jednu základnú farbu obleku, bude v tomto prípade najuniverzálnejším odtieňom tmavomodrá. Je to farba vyhradená pre obchodné štylizácie a akýkoľvek jej odtieň by mal byť pre spoločnosť prijateľný. Pre tmavo modrú farbu prihovára jej univerzálnosť aj to, že ju ľahko zladíte s košeľou, pánskou obuvou a doplnkami. Farby, ktoré sú tiež zahrnuté v prijateľnej obchodnej palete, sú odtiene šedej a grafitovej a decentný odtieň hnedej.

Pre košele v obchodnom dress codu je vyhradená biela farba. Biela pánska košeľa sa bude hodiť k tmavomodrému, ale aj k šedému alebo hnedému obleku. Biela košeľa môže mať manžety s gombíkmi alebo manžetovými gombičkami. Pre obchodné štylizácie voľte minimalistické, jemné vzory manžetových gombíkov, aby príliš nepadli do oka, pretože obchodný štýl nezdôrazňuje dekorácie v oblečení.

Aké pánske topánky zvoliť pre obchodný štýl

Spravidla platí, že čím tmavší odtieň topánok, tým formálnejší charakter má celá štylizácia. Obchodný oblek si vyžaduje formálne a tlmené doplnky, preto budú najvhodnejšie čierne, elegantné pánske topánky , napríklad viedenské alebo anglické pánske topánky. Pre obchodný štýl sú vhodné aj hnedé alebo šedé topánky. 

Štýl business casual je o niečo menej formálne ako klasický obchodný štýl. Elegantné pánske topánky môžu byť vyrobené zo semišu, nie z lícovej kože. Ak sa rozhodnete pre business casual, môžete zvoliť svetlejšie odtiene oblekov a topánok, napr. tmavo hnedé alebo fľaškovo zelené. Nezabudnite však, že sa stále jedná o štýl obchodný, preto stále platí, že majú byť decentné farby, elegantný strih a obmedzený počet doplnkov.

V každom z obchodných štýlov venujte pozornosť skutočnosti, aby boli jednotlivé prvky odevu poriadne vyrobené a ušité, keďže tieto detaily dokazujú vysokú úroveň. Nešetrite pri nákupe dobrej pánskej obuvi k obleku. Jedná sa o vyšší jednorazový náklad, ale elegantný pánske topánky vyrobené ručne, z kvalitnej kože (vonkajšok topánky, vnútro a podošva) sú bezkonkurenčné. Okrem toho sú odolné a - pri správnej starostlivosti - Vám budú slúžiť naozaj dlho. Kvalitné kožené topánky nestarnú, postupom času získavajú ušľachtilú patinu!

Pravidlá pre výber obuvi k obleku
Poprzedni
Pravidlá pre výber obuvi k obleku
Najmódnejšie štylizácie s Lordsami K čomu ich nosiť?
Następny
Najmódnejšie štylizácie s Lordsami K čomu ich nosiť?