Wpisz i naciśnij enter

Ako si vybrať veľkosť topánok? Komplexný sprievodca

ako si vybrať veľkosť topánok

Kurie oká, bolesti a dokonca aj zranenia chodidiel – každý, kto niekedy nosil zle padnúce topánky, vie, aké dôležité je vybrať si správnu veľkosť. Aby sme to vedeli, musíme urobiť presné meranie, vziať do úvahy nielen dĺžku, ale aj šírku a výsledky potom skontrolovať vo veľkostnej tabuľke. V dnešnom príspevku Vám krok za krokom ukážeme, ako si vybrať správnu veľkosť topánok.

Ako si vybrať veľkosť topánok: osvedčený spôsob merania chodidiel

Prvým krokom pri výbere správnej veľkosti topánok bude samozrejme meranie dĺžky a šírky chodidla. Aby ste to urobili rýchlo a efektívne, budete potrebovať:

  • biely list papiera vo formáte A4,

  • pravítko,

  • krajčírsky centimeter,

  • podpora v podobe inej osoby,

  • ceruzka. 

Dĺžka chodidla

Začnite meranie umiestnením listu papiera tak, aby jeho kratšia strana priliehala k stene. Potom sa postavte bosými nohami na list papiera - päta by mala byť pritlačená k stene. Požiadajte svojho pomocníka, aby obkreslil tvar Vášho chodidla. Potom pomocou pravítka zmerajte dĺžku od konca päty po špičku prstov. Ceruzkou nakreslite čiaru spájajúcu dva body. Rozmer tejto čiary informuje o dĺžke chodidla.

ako si vybrať veľkosť topánok

Šírka topánok

Na správne určenie veľkosti budeme potrebovať aj tzv. šírku topánok. Meranie vykonajte na dvoch miestach: na priehlavku a na haluxnej kosti. Hodnota nameraná pomocou centimetra znamená šírku. 

Výsledky meraní skombinujeme s veľkosťami, čiže ako si vybrať veľkosť topánok na základe rôznych systémov

Už máte rozmery nôh, čo znamená, že polovica práce je za Vami. V ďalšom kroku si odčítajte šírku topánok a rozmery upravte na príslušnú veľkosť z tabuľky.

  • Šírka je určená písmenami: E, F, G, H, kde E a F znamenajú úzke chodidlá a G a H znamenajú široké chodidlá. Pamätajte, že čím väčšia je veľkosť topánky, tým väčšia je jej šírka. Čo sa týka rozdielu šírky v rámci rovnakej veľkosti, je to väčšinou asi 0,65 cm.

Ako si vybrať správnu veľkosť obuvi porovnaním našich výsledkov merania s tabuľkou veľkostí? Musíte si uvedomiť, že na celom svete sa používajú rôzne systémy merania topánok. Medzi najobľúbenejšie systémy patria: Paris point, americký systém a anglický systém. Na Slovensku sa najčastejšie používa európsky systém, v ktorom sú veľkosti vyjadrené číslami 38, 39, 40 atď.

veľkosť topánok

Viete už svoju veľkosť topánok? Krásne modely pánskej a dámskej obuvi nájdete v predajni Wojas.

Veľkosť topánok: ako si vybrať a akým chybám sa vyhnúť

Existuje niekoľko dôležitých faktorov, ktoré môžu ovplyvniť kvalitu našich meraní. Vďaka týmto tipom si správne určíte svoju veľkosť a kúpite si topánky, ktoré dokonale padnú na Vašu nohu.

  • Po prvé: nezabudnite si vždy zmerať obe nohy a vziať do úvahy väčší rozmer. Často sú medzi nimi disproporcie, ktoré sa môžu premietnuť do zníženia Vášho pohodlia pri obúvaní.

  • Po druhé: merajte vždy popoludní alebo večer, keď sú vaše nohy po aktívnom dni mierne opuchnuté a unavené. Ranné meranie nôh môže viesť k výsledkom, ktoré sa budú líšiť od Vašich skutočných meraní. Nezabúdajte, že topánky slúžia predovšetkým na chôdzu, preto ich treba prispôsobiť Vašim skutočným potrebám.

  • Po tretie: ak sa pri porovnávaní Vášho merania s veľkostnou tabuľkou ukáže, že Vaša veľkosť je medzi dvoma inými – vyberte si vždy tú vyššiu.

ako si vybrať veľkosť topánok na základe rôznych systémovako si vybrať správnu veľkosť obuvi

Ako si vybrať správnu veľkosť topánok po meraní?

Pamätajte, že aj to najpresnejšie meranie musí ísť vždy ruka v ruke s presným vyskúšaním obuvi. Každý model je mierne odlišný, čo sa premieta do toho, akú voľnosť majú naše nohy v topánke. Niektoré topánky budeme nosiť aj s ponožkami alebo pančuchovými nohavicami, a práve tu by ste mali vykonávať skúšku.

Mali by sme myslieť aj na to, že dámska aj pánska obuv sa našim nohám prispôsobí približne mesiac po kúpe. Najlepší spôsob, ako zvyknúť nohy na topánky, je samozrejme ich pravidelné nosenie. Pamätajte však, že topánky nemôžu byť zo začiatku príliš veľké ani príliš malé. Nemali by sme mať pocit, že nám topánky zvierajú prsty, ale keď ich posunieme čo najviac dopredu, vzdialenosť medzi pätou a koncom topánky by nemala presiahnuť cca. 1 cm.

veľkosť topánok: ako si vybraťako si vybrať správnu veľkosť topánok po meraní

Teraz už viete, ako si správne zmerať nohu a vybrať si perfektnú veľkosť topánok Wojas, aby ste si každý deň užili pohodlie a štýl. Pozrite si našu ponuku. 

Pánsky štýl smart casual. 5 najdôležitejších pravidiel
Poprzedni
Pánsky štýl smart casual. 5 najdôležitejších pravidiel
Ako vyčistiť biele kožené topánky? Návod krok za krokom
Następny
Ako vyčistiť biele kožené topánky? Návod krok za krokom