Wpisz i naciśnij enter

Ako odstrániť soľ z kožených topánok? Profesionálne spôsoby

Ako odstrániť soľ z kožených topánok? Profesionálne spôsoby

Kožené topánky sú elegantným doplnkom Vášho šatníka, ktorý si vyžaduje náležitú starostlivosť. V zime musíme byť obzvlášť opatrní, pretože obuv je vystavená nánosom cestnej soli. Biele stopy nielen znižujú estetickú hodnotu obuvi, ale môžu viesť aj k trvalému poškodeniu kože. Pozrite si overené metódy, ktoré Vám umožnia efektívne a bezpečne odstrániť soľ.

Ako zabrániť škvrnám od soli na topánkach?

Zdá sa, že v zime je ťažké vyhnúť sa škvrnám od cestnej soli. Môžeme sa však dostatočne skoro naučiť, ako sa o koženú obuv starať a chrániť ju pred poškodením. K tomu nám pomôže vhodná impregnácia a správna starostlivosť o obuv.

Toto sú najdôležitejšie tipy, ako zabrániť hromadeniu soli na topánkach:

  • Na ošetrovanie a impregnáciu topánok používajte len prípravky určené na konkrétny typ materiálu. 

  • Uistite sa, že pasty a krémy majú vždy rovnakú farbu ako Vaše topánky.

Pamätajte tiež, že každý typ kože si bude vyžadovať iné opatrenia a trochu iný prístup.

  • Lícová koža je materiál, ktorý prepúšťa vzduchu. Na zvýšenie jej odolnosti voči absorpcii vody môžete použiť voskovo-živičné pasty. Ak chcete dosiahnuť elegantný lesk, zvoľte pasty a tuky.

  • Nubuk a zamat – v prípade týchto koží musíme pamätať na to, aby sme na ne nepoužívali žiadne pasty ani krémy. Vždy vyberajte aerosóly na zamat a nubuk a pravidelne vykonávajte impregnáciu prostriedkom Aquastop Spray.

  • Pri obuvi zo štiepanej kože nepoužívame pasty ani krémy a na ochranu používame impregnáciu určenú na tento druh kože. Musíme byť však obzvlášť opatrní, pretože pri ochrane môže svetlá štiepenka stmavnúť – aj keď použijeme bezfarebný impregnačný prostriedok.

  • Crazy Horse, Pull up - tieto druhy kože chránime nastriekaním topánok aerosólovým leštiacim prostriedkom alebo nanesením tuku.

Impregnácia topánok je činnosť, ktorá si vyžaduje opakovanie. O topánky sa pravidelne starajte a minimalizujete riziko, že sa na nich bude hromadiť cestná soľ.

Ako odstrániť soľ z kožených topánok?

Ak už Vaše topánky majú soľné škvrny alebo pozostalosti, musíte rýchlo konať. Pamätajte, že s každým materiálom by sa malo zaobchádzať trochu inak. Preto sa predtým, ako začnete, presvedčte, z akého druhu kože je obuv vyrobená.

Dôležité: Pri čistení cestnej soli z topánok vždy začnite odstránením nečistôt z blata alebo piesku. Robte to len s prípravkami špeciálne určenými na tento účel.

Lícová koža

Najskôr odstráňte nečistoty štetkou alebo mierne navlhčenou handričkou. Škvrny od soli môžete odstrániť jemne navlhčenou špongiou alebo pomocou špeciálnych čistiacich prostriedkov, ktoré obsahujú ďalšie živiny. Odporúčame tiež použiť odstraňovač lícovej kože, ktorý účinne odstraňuje škvrny od soli.

Odporúčané produkty: čistič, emulzia, odstraňovač

Velúr a nubuková koža

Na odstránenie škvŕn od soli z tohto druhu kože použite špeciálny blok na nubuk a semiš. Nubukové topánky môžete čistiť aj odstraňovačom alebo čistiacou penou.

Odporúčané produkty: umývacia pena na nubuk, čistiaci blok, odstraňovač

“Crazy Horse”

Škvrny od soli z tohto veľmi odolného materiálu odstránite pomocou čistiacej peny – špinu jemne pretrite špongiou a malým množstvom hmoty.

Odporúčané produkty: špongia, čistiaca emulzia

Pull up

Pri tomto type kože môžete škvrny od soli odstrániť špongiou a čistiacou penou.

Odporúčané produkty: špongia, čistiaca pena

Štiepaná koža

Škvrny od soli je potrebné odstrániť veľmi jemne, pomocou vlhkej handričky alebo špeciálneho bloku. Pri čistení nezabudnite, že topánky nemožno namočiť. 

Odporúčané produkty: čistiaci blok

Ďalší krok: sušenie a ochrana obuvi

Teraz už viete, ako odstrániť soľ zo všetkých typov kožených topánok – no ste len v polovici. Po očistení by sa topánky mali dôkladne vysušiť. Nezabudnite to vždy robiť pri izbovej teplote, mimo priamych zdrojov tepla, ako sú radiátory alebo kachle.

Po vyčistení treba topánky tiež opäť naimpregnovať. Zvýšite tak odolnosť Vašich topánok proti opätovnému vzniku škvŕn od soli.

Nezabudnite, že všetky prostriedky na čistenie a starostlivosť o obuv nájdete v našom internetovom obchode a v stacionárnych predajniach.

Aké topánky si vybrať na Silvestra 2023? 10 najmódnejších modelov
Poprzedni
Aké topánky si vybrať na Silvestra 2023? 10 najmódnejších modelov
Ako sa starať o topánky, aby vydržali roky? Pozrite si naše tipy
Następny
Ako sa starať o topánky, aby vydržali roky? Pozrite si naše tipy