Wpisz i naciśnij enter

Ako sa starať o topánky, aby vydržali roky? Pozrite si naše tipy

Ako sa starať o topánky, aby vydržali roky? Pozrite si naše tipy

Po sezóne alebo dvoch sa nemusíte rozlúčiť so svojimi obľúbenými topánkami. Vhodné ošetrenie obuvi umožňuje udržať ju vo veľmi dobrom stave po dlhú dobu. V dnešnom článku uvádzame tipy, ktoré Vám pomôžu naučiť sa starať o topánky tak, aby ste sa z nich tešili dlhé roky.

Prevencia je lepšia ako liečba: impregnácia

Prvá vec, ktorú by ste mali po zakúpení urobiť, je impregnácia topánok. Tento jednoduchý, no bohužiaľ často prehliadaný postup bude mať kľúčový vplyv na životnosť našej obuvi. Na topánky aplikujeme špeciálny prípravok, ktorý ich ochráni nielen pred poškodením premoknutím, ale aj pred drobným znečistením. Nezabudnite si vždy vybrať prípravok navrhnutý špeciálne pre materiál, z ktorého sú vyrobené Vaše topánky. Zamatové topánky môžete impregnovať prípravkom Aqastop, na lícovú kožu použite špeciálny krém a na látkovú obuv najlepšie je použiť špeciálny sprej. Vďaka tomu obuv nezmení svoju štruktúru a živiny obsiahnuté v prípravkoch zlepšia jej vzhľad.

Dámske a pánske topánky, ktoré Vám pri správnej starostlivosti budú slúžiť roky, nájdete v ponuke predajne Wojas.

alt

Proces impregnácie by sme mali z času na čas opakovať. Nezabudnite tiež vždy zabezpečiť obuv, ktorú na konci sezóny odložíte späť do skrine. Tým sa predĺži jej trvanlivosť a zabráni sa starnutiu. Dobrou praxou je tiež vložiť do topánok špeciálnu výplň, vďaka ktorej si materiál môže „oddýchnuť“.

Ako sa starať o svoje topánky každý deň?

Drobné návyky, ktorých dôležitosť si často neuvedomujeme, majú obrovský vplyv na stav našich vecí. Ako sa starať o topánky, aby nám roky slúžili v každodennom živote? Nezabudnite si topánky pred vyzutím vždy rozviazať. Predídete tak prílišnému naťahovaniu materiálu, čo by mohlo mať za následok popraskanie obuvi. Pri obúvaní používajte špeciálnu lyžicu. To Vám umožní vyhnúť sa tzv. zlomeniu záhybov alebo dokonca roztrhnutiu zvršku.

Nezabudnite tiež dať topánkam čas na odpočinok. Každodenné používanie môže viesť k rýchlejšiemu opotrebovaniu aj toho najodolnejšieho materiálu. Preto je najlepším riešením nosiť striedavo dva alebo tri páry topánok. Pokiaľ ide o udržiavanie obuvi v dobrom stave, dôležitú úlohu zohráva aj vetranie. Nezabudnite z času na čas vystaviť topánky na čerstvý vzduch.

altalt

Správne ošetrenie

Ošetrenie je ďalším dôležitým prvkom pri starostlivosti o topánky. Kľúčovú úlohu zohráva používanie vhodných prípravkov, ktoré chránia materiál a predlžujú jeho životnosť. Preto by ste sa mali na začiatku vždy uistiť, z akého materiálu je obuv vyrobená. Na topánky zo zrnitej kože sa odporúča používať krémy a balzamy, ktoré zvlhčujú materiál a zabraňujú jeho praskaniu. Semišové topánky vyžadujú pravidelné kefovanie špeciálnou kefou, aby sa zachovala ich štruktúra. Najlepším spôsobom, ako sa starať o pánske a dámske topánky vyrobené z látky, je nezabúdať na ich šetrné a pravidelné čistenie.

Pravidelné čistenie

Bez ohľadu na to, z akého materiálu sú topánky vyrobené, musíme pamätať na to, aby sme z nich pravidelne odstraňovali nečistoty. Pri každom druhu materiálu tiež platí univerzálne pravidlo, ktoré treba dodržiavať: topánky nikdy neperte v práčke. 

Pred čistením topánok nezabudnite vždy odstrániť uvoľnené nečistoty. 

Zrnitú kožu najlepšie vyčistiť pomocou špeciálneho čističa, kefky alebo mierne navlhčenej handričky. Na druhej strane, plátno je najlepšie pre topánky z štiepanej kože.

Na odstránenie nečistôt zo semišu a nubuku použite špeciálnu gumenú kefu a odstraňovač. Viac informácií nájdete v samostatnom článku ako čistiť semišové topánky.

Látkovú obuv je najlepšie "prať ručne" vlažnou vodou, špongiou a saponátom odporúčaným na daný materiál.

alt

Sušenie

Po každom čistení by mala obuv prirodzene vyschnúť – mimo priamych zdrojov tepla, radiátorov či krbov. Topánky nesušíme ani sušičkou. Umiestňujeme ich na miesto, ktoré je teplé a vzdušné. Látkové topánky môžete vyplniť novinami alebo papierovými utierkami, aby absorbovali vlhkosť.

Ako odstrániť soľ z kožených topánok? Profesionálne spôsoby
Poprzedni
Ako odstrániť soľ z kožených topánok? Profesionálne spôsoby
Dámsky štýl smart casual: spoznajte pravidlá a vytvorte módne štylizácie
Następny
Dámsky štýl smart casual: spoznajte pravidlá a vytvorte módne štylizácie