Wpisz i naciśnij enter

Minimalistický štýl v móde - komu pasuje a o čom je?

Minimalistický štýl v móde - komu pasuje a o čom je?

Menej je viac – obľuba minimalizmu, aj v móde, je v plnom prúde. Čo znamená minimalizmus v móde? Ako sa to prejavuje v súčasných trendoch? Ako vytvoriť minimalistické štylizácie, ktoré potešia? V nižšie uvedenom sprievodcovi predstavujeme princípy minimalistického štýlu v móde a poradíme, ako ho využiť vo svojich každodenných outfitoch. 

Minimalizmus v móde – v čom je jeho sila?

Minimalizmus v móde, podobne ako v iných oblastiach, ktoré berie v posledných rokoch útokom, je o úniku z prebytku. Čo to v praxi znamená? Minimalistická móda je predovšetkým poctou jednoduchosti, vyjadrenej rovnako štýlom oblečenia, doplnkov, ako aj ich decentnou farebnosťou. Ako akcenty pôsobia intenzívne farby, ktoré sa objavujú aj v minimalistických štylizáciách. 

Módny minimalizmus je odpoveďou aj na tzv. rýchlu módu. Štylizácie v minimalistickom duchu sú založené na použití kvalitných odevov, obuvi a doplnkov, ktoré sa už dlhú dobu používajú na vytváranie rôznych setov. Ide o univerzálne produkty vyrobené v súlade s myšlienkou udržateľnej módy.  

Minimalizmus v móde
Minimalizmus v móde

Klasický minimalizmus – módna úspornosť vtedy a dnes

Korene minimalistickej módy siahajú do 20. rokov dvadsiateho storočia. Práve vtedy predchodkyňa myšlienky less is more, Coco Chanel, presadzovala jednoduché tvary a tlmené farby – malé čierne šaty, škatuľkový žaket, široké nohavice a pohodlné balerínky sú symbolmi tých čias. Minimalizmus bol opäť na vzostupe v 90. rokoch – preslávil najmä projekt Calvin Klein. Postupom času prešla minimalistická móda premenami, no vždy zostala smerom, ktorým sa riadili veľké módne domy a najväčší fashionisti. V súčasnosti je minimalizmus filozofiou, ktorá odmieta módu na jednu sezónu v prospech nadčasových riešení. 

Minimalistický štýl v móde - komu pasuje?

Minimalizmus v dámskej móde obľúbený množstvom známych trendsetterov z celého sveta. Je tento smer aj pre Vás? Ak chcete do svojho módneho života vniesť poriadok – minimalistický šatník bude skvelým riešením. Vďaka nej sa zbavíte večného problému s názvom „nemám si čo obliecť“. Pamätajte tiež, že minimalizmus v móde je vhodný pre každú siluetu, lebo umožňuje zamaskovať akékoľvek nedostatky jednoduchými strihmi. 

Klasický minimalizmus
Klasický minimalizmus

Minimalistický šatník – čo by v ňom malo byť?

Myslíte si, že minimalistický štýl v móde je pre Vás tým pravým? Ak rozmýšľate, ako zmeniť svoj šatník, začnite... s jeho prehliadkou. Bez veľkého sentimentu sa rozlúčte s oblečením a obuvou, ktoré nepoužívate. Miesto (najlepšie odovzdaných na ďalšie použitie) vecí nech zajmú základné prvky, s pomocou ktorých vytvoríte tzv. kapsľovú skriňu. Pod týmto pojmom sa skrýva pojem, ktorý pozostáva z tucta či niekoľkých desiatok prvkov kolekcie. Slúžia na skladanie rôznych setov na každú príležitosť.

Aké minimalistické oblečenie nesmie chýbať vo Vašej kolekcii? Vsaďte na klasiku – najzaujímavejší efekt získate, ak si vyberiete tie v mierne osvieženej verzii. Čo to znamená? V šatníku pravého minimalistu nemôže chýbať jednoduchá, biela košeľa - zaujímavá bude s originálnymi gombíkmi alebo nafúknutými rukávmi, ktoré sú momentálne na vrchole. Nadčasový trenčkot? Najlepšie v oversize verzii, rovnako ako motorkárska bunda alebo bomber bunda, ktoré sa tiež môžu zdať príliš veľké. Módnym oversize štýlom sú aj oversized dámske saká, ktoré s úspechom využijete vo viac či menej casualových minimalistických štylizáciách. 

Pri výbere džínsov si vyberte modely s rozšírenými nohavicami. V šatníku by nemali chýbať ani elegantne vystrihnuté nohavice. Malé čierne šaty s geometrickými výrezmi sú vydarenou kombináciou klasiky a moderny. Do minimalistického šatníka patria aj jednoduché tričká bez potlače, ladiace roláky, vlnené kardigány a mikiny. 

Minimalistický štýl v móde
Minimalistický štýl v móde

Ako okoreniť minimalistické štylizácie? 

Základným prvkom minimalistických štylizácií sú topánky. Aké topánky zapadajú do predpokladov minimalistickej módy? Kožené dámske mokasíny, šľapky a sandále, tenisky, členkové čižmy, dámske čižmy na stĺpiku a klasické ihličkové podpätky – to je základ minimalistickej kapsľovej kolekcie.

Klasický minimalizmus

A čo s farbami? Minimalistická móda to sú tlmené, bezpečné farby - biela, čierna, sivá, námornícka modrá, béžová a modrá, aj vo variante total look. To však neznamená, že Váš šatník nemôže obsahovať intenzívnejšie odtiene – žonglujte s nimi ako s akcentmi minimalistických štylizácií. Módny minimalizmus to je aj použitie prírodných materiálov – bavlna, ľan, vlna, kašmír a koža. 

Hoci je minimalizmus vyjadrený v jednoduchosti, je zároveň mimoriadne inšpiratívny a podnecuje kreativitu. Hľadáte topánky módnych, nadčasových strihov? Topánky, ktoré boli zároveň vyrobené z najkvalitnejších materiálov? Nájdete ich v ponuke značky Wojas!

Móda v štýle rokov 2000 je späť. Ako sa obliecť v štýle Y2K?
Poprzedni
Móda v štýle rokov 2000 je späť. Ako sa obliecť v štýle Y2K?
Trendy 2023. Pozrite sa, čo bude kraľovať v nasledujúcich sezónach!
Następny
Trendy 2023. Pozrite sa, čo bude kraľovať v nasledujúcich sezónach!