Wpisz i naciśnij enter

Ako čistiť kožené topánky? Praktické rady a tipy

Ako čistiť kožené topánky? Praktické rady a tipy

Kožené topánky sú nielen symbolom elegancie, ale aj synonymom komfortu. Aby si však topánky zachovali lesk a odolnosť, musíme sa o ne vedieť správne postarať a čistiť ich. Z tohto článku sa dozviete, ako čistiť kožené topánky a spoznáte profesionálne metódy na zaobchádzanie s rôznymi druhmi kože.

Ako čistiť kožené topánky: najdôležitejšie tipy

Kožené topánky by sme mali čistiť pravidelne. Vďaka tomu sa vyhneme väčším nečistotám, ktoré by mohli obuv nenávratne poškodiť. Pamätajte tiež, že topánky by nemali prísť do priameho kontaktu s veľkým množstvom vody. Vlhkosť môže spôsobiť odlepenie obuvi a deformáciu materiálu. Kožené topánky by sa nemali prať v práčke. 

Ako čistiť kožené topánky: sprievodca krok za krokom

Čistenie koženej obuvi je proces, ktorý pozostáva z niekoľkých etáp. Nižšie nájdete opis každej z nich.

Krok 1: Príprava obuvi

Skôr, ako sa pustíme do samotného čistenia topánok, musíme si ich poriadne pripraviť. Pred použitím akýchkoľvek čistiacich prostriedkov odstráňte uvoľnené nečistoty. Nečistoty a prach z topánok odstráňte jemnou handričkou, mierne navlhčenou vodou.

Krok 2. Čistenie topánok

Keď je naša obuv správne pripravená, môžeme pristúpiť k samotnému čisteniu. Musíme však pamätať na to, že každý druh kože vyžaduje použitie rôznych čistiacich prostriedkov a doplnkov. Preto sa oplatí vedieť, z akého materiálu je naša obuv vyrobená.

Ako čistiť topánky zo zrnitej kože?

Zrnitú kožu môžete čistiť kefkou, čističom alebo mierne ľahko namočenou handričkou či špongiou. Na čistenie nečistôt môžete použiť aj špeciálne čistiace peny, ktoré obsahujú navyše živiny. Vďaka nim nielen účinne odstraňujú nečistoty, ale zároveň chránia kožu pred vysušovaním.

Ako čistiť topánky z lakovanej kože?

Tento typ materiálu sa často používa na vytvorenie formálnej obuvi, na špeciálne príležitosti. Na čistenie topánok zo lakovanej kože je najlepšie použiť vlhkú handričku. Pozor si treba dať najmä pri čistení svetlej lakovanej kože, ktorá je veľmi citlivá na absorpciu cudzích farbív.

 

Pripomíname, že elegantné dámske kožené topánky, ktoré Vám budú slúžiť dlhé roky, nájdete v predajniach Wojas.

Ako čistiť kožené topánky: nubuk a zamat

Nubukové topánky môžete čistiť pomocou špeciálnej gumenej kefy. Nečistoty odstránite malým množstvom vody, odstraňovača alebo špeciálnej čistiacej peny. Na čistenie zamatu použite čistiaci blok.

Ako čistiť kožené topánky: crazy horse

Koža s týmto pôvabným názvom je väčšinou hrubá a odolná, preto sa často používa pri výrobe trekových či horských topánok. Najlepšie ich očistíte handričkou namočenou v špeciálnej čistiacej pene.

 

Odolné pánske kožené topánky, ideálne do náročných poveternostných podmienok, nájdete v našej ponuke.

Ako čistiť topánky zo štiepanej kože?

Na čistenie tohto druhu kože je najlepšie použiť vlhkú handričku. Pri práci so štiepanou kožou však musíme dávať pozor najmä na to, aby obuv nepremokla. Je tiež dobrým zvykom používať čistiaci blok určený špeciálne pre tento typ kože.

Ako čistiť kožené topánky: pull up

Pull up je názov pre mäkkú kožu, ktorá má obzvlášť "rada" mazanie. Na ich čistenie použite jemnú handričku alebo špongiu kombinovanú s čistiacou penou.

Krok 3: Sušenie

Po každom čistení nechajte topánky vyschnúť v prirodzených podmienkach, mimo dosahu priameho tepla. Nikdy nepoužívajte fény alebo iné vykurovacie zariadenia, ktoré by mohli poškodiť kožu.

Krok 4: Vyživovanie a ochrana

Po zaschnutí topánok použite vhodný balzam, krém alebo sprej na kožu, ktorý materiál vyživí a obnoví jeho elasticitu. Pravidelne používajte impregnácie na ochranu kože pred vlhkosťou a nečistotami.

Dúfame, že s našimi tipmi si Vaše topánky zachovajú svoj elegantný vzhľad a Vy sa z nich budete tešiť dlhé roky.

Dámsky štýl smart casual: spoznajte pravidlá a vytvorte módne štylizácie
Poprzedni
Dámsky štýl smart casual: spoznajte pravidlá a vytvorte módne štylizácie
Pánsky štýl smart casual. 5 najdôležitejších pravidiel
Następny
Pánsky štýl smart casual. 5 najdôležitejších pravidiel