Wpisz i naciśnij enter

Šírka obuvi – zistite, prečo sa ju oplatí pred kúpou obuvi skontrolovať?

Šírka obuvi – zistite, prečo sa ju oplatí pred kúpou obuvi skontrolovať?

O tom, aké je dôležité, aby obuv správne pasovala nemusíme nikoho presviedčať. Hoci sa to nezdá, nový pár topánok by nemal mať iba správnu dĺžku, zodpovedajúcu nášmu chodidlu - dôležitá je aj ich šírka. Šírka obuvi je jedným z najdôležitejších parametrov, ktoré by ste si pri kúpe novej obuvi mali zistiť. Od nej bude závisieť náš komfort používania a zdravie našich nôh. Čo v praxi znamená šírka obuvi? Ako určiť šírku topánky? Poradíme!

Čo je to šírka obuvi?

Šírka obuvi určuje, koľko priestoru pre nohy je vnútri topánky. Aj keď sa často zamieňa so šírkou chodidla, skladá sa z niekoľkých prvkov, ktorými sú: obvod v najširšom mieste metatarzu, obvod priehlavku, šírka päty a šírka za prstami.

Čo je šírka obuvi, najlepšie ilustruje jednoduchý príklad. Dvaja ľudia nosia obuv rovnakej veľkosti (s rovnakou dĺžkou vložky) – jeden z nich je malý a druhý má miernu nadváhu. Je veľmi pravdepodobné, že rovnaká topánka pre nich nebude taká pohodlná. Šírka obuvi závisí aj od antropologických podmienok – napríklad Rusi majú v porovnaní s Poliakmi zvyčajne vyššie a Taliani nižšie priehlavky. Túto skutočnosť berú do úvahy výrobcovia obuvi, ktorí ponúkajú rôzne šírky topánok, umožňujúce ich prispôsobenie potrebám ľudí s úzkymi alebo hrubšími chodidlami.

Aké sú označenia šírky topánok?

Aj keď výrobcovia obuvi používajú rôzne označenia šírky topánok, drvivá väčšina z nich používa podobné parametre. Šírka obuvi je označená písmenami abecedy a tieto písmená zodpovedajú konkrétnym rozmerom vnútornej strany topánky. Písmená zo začiatku abecedy označujú topánky pre užšie chodidlá. Nasledujúce písmená označujú, že vnútro obuvi je priestrannejšie.

  • šírka topánok E - veľmi úzka obuv odporúčaná pre ľudí, ktorým topánky štandardnej šírky padajú z nohy,
  • šírka topánok F - úzke topánky pre ľudí s filigránskou postavou a štíhlou nohou, 
  • šírka topánok G (niekedy označovaná ako šírka topánok D) - topánky štandardnej šírky, jednoznačne najbežnejšie na trhu, vhodné pre nohy, ktoré nie sú ani príliš úzke, ani príliš široké,
  • šírka topánok H - širšia obuv, určená pre ľudí, ktorí trpia okrem iného aj vybočeným palcom.

Okrem základných šírok existujú aj polovičné šírky - E ½, F ½, G ½ a H ½. Pre široké chodidlá sú zodpovedajúce šírky H a vyššie. Na trhu sa môžeme stretnúť aj s obuvou so šírkou J, K a M. Táto obuv je vhodná pre ľudí s veľmi širokými chodidlami, ako aj pre tých, ktorí bojujú s rôznymi problémami nôh.

 Šírka topánok - ako zmerať?

Ako určím šírku topánky? Je potrebné vykonať niekoľko meraní, aby sa zabezpečilo správne prispôsobení obuvi. V prvom rade je potrebné zmerať:

  • šírku prednej časti chodidla,
  • šírku v päte,
  • obvod prednej časti chodidla,
  • obvod priehlavku.

Všetky merania robíme naboso, v stoji – aby sa váha tela rozložila rovnomerne. Držte pri tom vzpriamenú pozíciu s rukami nadol a hlavou dopredu. Päty sa musia dotýkať zeme. Na správne meranie šírky chodidiel môžeme použiť krajčírsky meter. Ceruzkou držanou kolmo na rovinu podlahy treba urobiť obrys na papieri, aby sme mohli zmerať dĺžku a šírku. Na správne vykonanie merania bude potrebná pomoc druhej osoby. Potom treba zistené rozmery porovnať s ilustračnými tabuľkami šírok dostupnými na internete. Vďaka tomu je možné vybrať si obuv s optimálnou šírkou prispôsobenou našim chodidlám.

Prečo je šírka obuvi taká dôležitá?

Spolu s výberom správnej veľkosti zaisťuje určenie správnej šírky topánky jej dokonalé prispôsobenie nohe. Príliš voľná obuv, ktorá spôsobuje jej posúvanie dopredu je ohrozená poškodením. Na druhej strane príliš tesná obuv vyvíja veľký tlak na prsty stlačené pre nedostatok miesta. Pri šírke obuvi je dôležitý aj materiál, z ktorého sú topánky vyrobené - výbornou voľbou sú kožené topánky, ktoré pri nosení dobre priliehajú k tvaru nohy.

Pri kúpe nových topánok sa oplatí brať do úvahy aj naše doterajšie skúsenosti. Ak nám predchádzajúca obuv bola príliš voľná, mali by sme vyskúšať topánky so šírkou F. Podobne, ak by boli príliš tesné, môžu byť vhodné topánky so šírkou H. V mnohých prípadoch bude vhodná štandardná obuv so šírkou topánky G alebo mierne širšou G ½.

Príliš voľné alebo príliš tesné topánky – čo robiť?

Konečne ste našli svoje vysnívané topánky - vyrobené z vysokokvalitného materiálu, v perfektnej farbe a veľkosti... takmer. Častým problémom je ľahký diskomfort – nezostáva nám v jeho prípade nič iné, ako vrátiť alebo vymeniť topánky? Našťastie nie! V prípade miernej vôle môžeme siahnuť po špeciálnej vložke, pomocou ktorej zdvihneme nohu v topánke a znížime nepohodlie. Ak máme zase trochu tesné topánky, môžeme ich roztiahnuť pomocou špeciálnych prípravkov na naťahovanie topánok. Po aplikácii prípravku si obujte obuv, aby prípravok účinkoval. 

Oba tieto spôsoby však nezmenia šírku obuvi. Aby sme sa vyhli problémom s vhodnou šírkou, môžeme sa rozhodnúť kúpiť si topánky so špeciálnym pružným zvrškom, ktorý umožňuje ich lepšie prispôsobenie individuálnemu tvaru chodidla.
Aby ste sa vyhli problémom s príliš tesnou alebo príliš voľnou obuvou, nezabudnite vždy zvoliť jej veľkosť a šírku primerane k veľkosti chodidla. Informácie o šírke topánok Wojas nájdete v popise všetkých produktov, ako sú dámske čižmy, pánske čižmy a ďalšie. Odporúčame vám pozrieť si našu ponuku, ktorá zahŕňa topánky rôznych šírok!

Farba nude – vyberte si túto jeseň monochromatické štylizácie!
Poprzedni
Farba nude – vyberte si túto jeseň monochromatické štylizácie!
Spoznajte hit tohtoročnej jesene, čiže motorkárske čižmy!
Następny
Spoznajte hit tohtoročnej jesene, čiže motorkárske čižmy!