Wpisz i naciśnij enter

Pravidlá pre výber obuvi k obleku

Pravidlá pre výber obuvi k obleku

Oblek je synonymom pánskej elegancie, ktorú dopĺňajú štýlové topánky. Definujú vlastne charakter celej štylizácie a dopĺňajú náš outfit. V dnešnom článku si predstavíme všeobecné pravidlá pre výber topánok k obleku a najlepšie farebné kombinácie, ktoré Vám umožnia vytvoriť ucelený a elegantný celok.

Aké topánky k obleku: naučte sa najdôležitejšie pravidlá

altalt

Dobre ušitý pánsky oblek je len polovicou úspechu pri vytváraní pôsobivej štylizácie na špeciálne príležitosti. Odpoveď na otázku, ako si vybrať topánky k pánskemu obleku, vyplýva z nasledujúcich otázok.

  • Model topánok: ak chcete dosiahnuť elegantný efekt, zvoľte klasické modely topánok.  Skvele tu poslúžia oxfordky, pánske poltopánky, formálne topánky, brogues, monky alebo elegantné členkové topánky. V situáciách, keď chcete dosiahnuť ležérnejší efekt, môžete zvoliť mokasíny.

  • Detaily: podľa Vašej predstavy si môžete vybrať medzi lakovanými alebo hladkými spoločenskými topánkami. Tie prvé budú fungovať lepšie, ak chcete, aby bol Váš outfit pútavý.

  • Materiály a spracovanie: Charakter elegantnej štylizácie zdôrazňuje nielen samotný model obuvi, ale aj kvalita a materiál, z ktorého je vyrobená. Vyberte si topánky vyrobené napríklad zo zrnitej kože: lakovanej alebo nelakovanej, nubukovej alebo semišovej, v ktorých ide klasický dizajn ruka v ruke s vynikajúcou kvalitou. Pamätajte tiež, že dobré kožené pánske topánky Vám budú slúžiť dlhé roky.

  • Farebné zladenie: to bod, ktorému stojí za to venovať trochu viac pozornosti. Farba topánok totiž dokáže úplne zmeniť charakter Vášho outfitu.

Ako si vybrať topánky, aby ladili s farbou obleku?

Kým oblek je v popredí elegantného štýlu, topánky musia byť jeho dokonalým doplnkom. Pozrite si, aké spoločenské topánky v rôznych farbách vytvoria harmonickú kombináciu.

Farba topánok k obleku v klasickej čiernej

S čiernym oblekom je najlepšie vybrať topánky v rovnakej farbe. Je to klasická a bezpečná kombinácia, ideálna na formálne príležitosti.

altalt

Farba topánok k obleku v odtieňoch námorníckej modrej

Na menej formálne príležitosti sa tmavomodrý oblek bude perfektne hodiť k hnedým topánkam, na formálnejšie si môžete zvoliť čierne topánky. Originálny efekt dosiahnete kombináciou tmavomodrého obleku s bordovými topánkami.

Viac o tom, aké topánky ladia s tmavomodrým oblekom píšeme v samostatnom článku.

Farba topánok k obleku v odtieňoch sivej

Ak je Váš oblek svetlosivý, bude najlepšie kombinovať ho s hnedými topánkami. No ak je tmavosivých tónoch, bude zase dokonale ladiť s tmavohnedou alebo čiernou

Farba topánok k obleku v odtieňoch hnedej

Hnedý oblek vyzerá najlepšie s topánkami v podobnom odtieni hnedej.

Farba topánok k svetlému obleku

Oblek v béžovej, bielej alebo veľmi svetlohnedej farbe bude najlepšie vyzerať s topánkami v svetlejších tónoch. Výberom hnedých alebo béžových topánok si môžete byť istí, že celá štylizácia bude harmonická.

altalt

Typy topánok do obleku: spoznajte najlepšie modely

Ak rozmýšľate, aké topánky do pánskeho obleku budú tou najlepšou voľbou, máme pre Vás pripravený zoznam. Tieto modely dokonale zdôraznia Vaše elegantné štylizácie a zároveň Vám zaručia plný komfort počas nosenia.

Oxfords

Tieto elegantné pánske topánky budú perfektnou voľbou na formálne príležitosti, svadby a špeciálne oslavy. Vyznačujú sa uzavretým vampom, t.j. časťou s otvormi na šnúrky všitými do spodnej časti topánky, čo im dodáva elegantný vzhľad.

Derby

Derby topánky sa považujú za menej formálne ako oxfordky, no stále sú dostatočne elegantné na to, aby sa dali nosiť k väčšine oblekov. Vyznačujú sa tzv. „otvoreným viazaním“ a sú často prvou voľbou mužov, ktorí kladú pohodlie na prvé miesto.

alt

Brogues

Tradičné brogues majú ozdobné otvory a vzory pozdĺž švíkov, čo im dodáva mierne zdobený vzhľad. Pôvodne bol tento postup určený na odvádzanie vody von, no teraz je zodpovedný najmä za estetické hodnoty. Sú menej formálne ako oxfords, no dajú sa úspešne kombinovať s oblekmi.

Topánky monk strap

Monky nemajú šnúrky a zapínajú sa na pracky. V klasickej verzii sa zapínajú na dve bočné pracky, ale nájdeme aj tie na jednu.

Formálne poltopánky

Predajňa Wojas ponúka aj jedinečné spoločenské poltopánky, ktoré úspešne skombinujete s oblekom bez ohľadu na ročné obdobie. Perfektné, ak hľadáte jedinečné topánky, ktoré doplnia akýkoľvek elegantný štýl s pánskym oblekom.

Dúfame, že vďaka týmto tipom ľahko zladíte topánky k obleku a vytvoríte ucelenú a efektnú kombináciu.

Prehľad dámskych formálnych topánok na jar
Poprzedni
Prehľad dámskych formálnych topánok na jar
Obchodný dress code, čiže všetko, čo potrebujete vedieť o formálnom oblečení
Następny
Obchodný dress code, čiže všetko, čo potrebujete vedieť o formálnom oblečení