Wpisz i naciśnij enter

Ako sa obliecť na pracovný pohovor? Spoznajte najdôležitejšie pravidlá

Ako sa obliecť na pracovný pohovor? Spoznajte najdôležitejšie pravidlá

Pracovný pohovor je pre nás príležitosťou čeliť novým, profesionálnym výzvam. Často ho sprevádza stres a neistota, preto je dôležité, aby nám naše oblečenie dodávalo sebavedomie a bolo vhodne prispôsobené okolnostiam. Naša štylizácia by mala byť v súlade s pravidlami platnými vo firme potenciálneho zamestnávateľa a mala by odrážať aj našu profesionalitu. Ako sa obliecť na pracovný pohovor? Poradíme.

Pracovný pohovor – čo si obliecť?

V súčasnosti mnohé firmy ustupujú od tradičného dress code aj v prípade pracovných pohovorov. Niektoré odvetvia sa zameriavajú na uvoľnenosť a slobodu. Preto predtým, ako si vyberiete štylizáciu na pohovor - urobte si dôkladný prieskum. Zistite, či spoločnosť, do ktorej sa hlásite, vyžaduje formálny odev, alebo či máte v tejto veci úplnú voľnosť. 

krémové lodičky na podpätku
styling s krémovými nohavicami a bielym tričkom na pracovný pohovor

Ak rozmýšľate, ako sa obliecť na pracovný pohovor, keď sa chcete pridať k startupu, ktorý vytvára webové aplikácie, môžu byť dobré širšie, elegantné nohavice v kombinácii so základným topom doplneným o sneakersy. No čo si obliecť na pracovný pohovor do banky alebo korporácie? Navrhujeme košeľu v kombinácii s midi sukňou a dámske mokasíny.

čierny, elegantný styling na pracovný pohovor

Ako sa obliecť na pracovný pohovor? Elegancia je vždy bezpečná voľba

Nezabúdajte, že ak si nie ste istý dress kódom vo firme, vždy bude bezpečnejšie staviť na eleganciu. Aj keď sa ukáže, že na mieste vládne uvoľnenejšia atmosféra, s klasickým elegantným štýlom sa v očiach budúceho zamestnávateľa určite nestratíte. 

elegantné oblečenie na pracovný pohovor
béžové a čierne oblečenie na pohovor

Dobrou voľbou budú vždy cigaretové nohavice v kombinácii s jednofarebnou košeľou. Celok môžete doplniť balerínami, lodičkami, mokasínami alebo čižmami. Túto sezónu sú veľmi módne aj elegantné, rozšírené nohavice, ktoré ľahko skombinujete s jednofarebným topom. Čo sa týka obuvi, na pohovor vždy odporúčame modely na nízkom podpätku, v ktorých sa budete cítiť sebavedomo a pohodlne.

čierne nohavice a tmavomodrá košeľa
čierne nohavice a čierne lodičky

Ako sa obliecť na pracovný pohovor? Decentné vzory a farby

Ak premýšľate, ako sa obliecť na pracovný pohovor, nezabudnite, že vždy je lepšie zvoliť decentné, neutrálne vzory a farby. Klasika a minimalizmus budú vždy bezpečnou voľbou. 

béžové nohavice a biele tričko - styling na pohovor

Elegantné cigaretové nohavice alebo sukňa po kolená, biela košeľa a sako v neutrálnej farbe – takýto komplet dobre poslúži vo formálnych situáciách. Celú štylizáciu môžete doplniť lodičkami na vysokom podpätku, balerínami alebo mokasínami - v tomto prípade bude výber závisieť od toho, ktorý typ obuvi Vám poskytne najväčší komfort. 

styling s čiernym dámskym oblekom na pracovný pohovor
styling s čiernym dámskym oblekom na pracovný pohovor

Čo si obliecť na pracovný pohovor, aby sme zdôraznili našu profesionalitu? Čo sa týka farieb, nesklame nás čierna, námornícka modrá, ako aj všetky odtiene béžovej. Vzory samozrejme nie sú zakázané, no krikľavým je lepšie sa vyhnúť. Jemný flitrový akcent na topánkach, káry či prúžky na šatách by nemali narúšať celú kompozíciu. Ak však máte akékoľvek pochybnosti, bude lepšie siahnuť po hladkých textúrach a jednofarebnom oblečení.

styling s čiernymi nohavicami a bielou košeľou na pracovný pohovor

Pracovný pohovor – čo si obliecť a na čo si dať pozor?

Ak stojíte pred dilemou ohľadom toho, čo si obliecť na pracovný pohovor, nezabudnite venovať pozornosť aj kvalite materiálov, z ktorých bude Vaše oblečenie, obuv a doplnky vyrobené. Prírodné látky ako bavlna, hodváb či vlna nielenže lepšie vyzerajú, ale poskytujú nášmu telu aj väčší komfort pri nosení. Vďaka tomu získate sebavedomie, ktoré v tento deň potrebujete. Pri topánkach voľte pohodlie – vyberajte overené topánky, ktoré Vás nebudú drhnúť. Dbajte aj na kvalitu spracovania a materiálu – kožené topánky vyzerajú vždy dobre a celej štylizácii dodajú elegantný nádych.

styling s bielymi nohavicami a pásikavou košeľou na pracovný pohovor

Pracovný pohovor - oblečenie a obuv, ktoré zabezpečia komfort

Pamätajte, že oblečenie na pracovný pohovor by Vám malo zaistiť komfort. Vhodné oblečenie na pracovný pohovor je také, ktoré neobmedzuje pohyb a nespôsobuje nepohodlie. Keď sa zoznámite s dress kódom v danej firme, zlaďte ho s takými kusmi oblečenia, ktoré ladia s Vaším individuálnym štýlom. 

styling so svetlofialovým dámskym oblekom na pracovný pohovor
styling so svetlofialovým dámskym oblekom na pracovný pohovor

Ak teda nerada nosíte denne šaty a vysoké podpätky, potom by Vaša štylizácie na pohovor mala byť založená na nohaviciach a plochých topánkach, v ktorých sa cítite najlepšie, napr. mokasínach. Staviť môžete aj na baleríny. Ak sa však cítite dobre v sukniach a vysokých podpätkoch, stavte v tento deň na takýto set. A aké topánky na pracovný pohovor vybrať, ak sa hlásite do firmy bez formálnych požiadaviek? Bez problémov môžete staviť na sneakersy v decentnej farbe, ktoré sa budú hodiť k väčšine štylizácií.

Pozrite si tiež náš článok, v ktorom Vám poradíme, ako sa obliecť na pracovné stretnutie.

Aké topánky si obliecť k bielym šatám?
Poprzedni
Aké topánky si obliecť k bielym šatám?
Štylizácie na krst. Pozrite sa, čo si obliecť a inšpirujte sa
Następny
Štylizácie na krst. Pozrite sa, čo si obliecť a inšpirujte sa